Det gode uteliv

Endelig sommer! Nå vil vi helst være ute så mye vi kan. Slik får du maks ut av din uteplass!

LAG EN PLAN Planlegg hele uteplassen før du begynner, så du har en konkret plan å jobbe etter. Tenk både hvordan uteplassen skal brukes, og hvilke fysiske forutsetninger som finnes på stedet. Hvordan er terrenget og topografien på tomten, og hvordan kan du best utnytte dette? Hvor er det fint å sitte, og til hvilke tider av døgnet?

Har du barn som skal leke her, eller ønsker du bare en behagelig lounge? Hva er utsikten, og hvilke behov har du for skjerming mot innsyn? Hvor blåser det fra, og hvor får du maks ut av solen døgnet gjennom? Trenger du å tilrettelegge for skygge?

Vil du kunne bruke uteplassen uansett vær, slik at du trenger en form for overbygging? Ønsker du utekjøkken og utepeis, og hvor bør disse i så fall plasseres for at røyk ikke skal sjenere middagsgjestene? Hva trengs av oppbevaring, for eksempel av puter?

TILPASS TERRENGET Ta hensyn til naturen når du skal bygge uteplassen. Nivåforskjeller i hagen gir gode muligheter til å skape spennende uteområder. Utnytt gjerne topografien ved å gi plattingen flere nivåer. Det gjør det enklere å sonedele.

Har du muligheten til å bygge inn en benk, et bed eller en urtehage, eller felle ned et vannspeil? En terrasse trenger ikke være firkantet. Organiske former glir ofte mer naturlig inn i naturen rundt og forsterker det organiske uttrykket. En terrasse som smyger seg langs en bergknatt kan være utrolig vakkert!

HJEMMEFERIE?

5 smarte sommerprosjektersom også øker verdien på eiendommen din:

1. Legge ny terasse eller platting
2. Male utvendig
3. Bytte kledning
4. Sette inn nye vinduer og dører
5. Bygge utestue eller hagestue
VELG RIKTIG TERRASSE Hva slags platting passer huset ditt, og hvor mye arbeid er du villig til å legge ned i å holde den pen? Terrassebord kommer i alle prisklasser. Hovedregelen er at jo rimeligere bord du velger, desto mer vedlikehold må du regne med. Et royalimpregnert utegulv som er oljet på fabrikken kan holde seg fint med minimalt med vedlikehold i 50 år, og er dessuten et bærekraftig valg.

Terrassegulv i tre lar seg fint kombinere med de fleste stiler. Trenden går i retning at det naturlige, der treverket med tiden får værgrå patina. Andre ønsker et mørkere gulv. Husk at terrassebord kan brukes til mer enn gulvet. Kanskje ønsker du en levegg, pergola eller et utekjøkken i samme materiale?

STEIN OG HELLER Steinmaterialer er slitesterke, tilnærmet vedlikeholdsfrie og gir deg uendelige muligheter. Lag gangarealer og trapper, eller bygg et unikt bed. Lek deg gjerne med en kombinasjon av stein og treverk. Bruk gjerne belegningsstein til å skape spennende kontraster i hagen, eller marker gangsoner med heller.

Stein er også perfekt som skille mellom gress og bed, og hindrer gresset i å vokse inn i bedet. Legger du steinen kant i kant med gresset kan du kjøre gressklipperen over, og trenger ikke bruke kantklipper. Varier størrelsen på steinene for et mer spennende uttrykk.