Slipp lyset inn

- visste du at gode vinduer med trerammer kan holde i opp til 200 år, om de vedlikeholdes riktig?

SLIK VELGER DU RIKTIG VINDU

Vinduene er en viktig del av husets fasade og kan endre huset ditt både innen- og utenfra. Det finnes et enormt utvalg på markedet, og stor variasjon i stil, størrelse og formater. Hvilke vinduer du bør velge, avhenger selvsagt av smak, men også av boligens arkitektur. Det er naturlig å tenke at vinduet bør harmonere med husfasaden, men tenk også gjennom hva slags behov for lys og utsikt du har.

De fleste moderne hus har store vindusflater. Godt med utsikt og naturlig lys er viktige verdier for mange, og store vindusflater og skyvedører i glass som visker ut skillet mellom ute og inne vil gjøre at boligens fremstår som mer moderne. Er det et ønske, kan du vurdere å øke størrelsen på vinduene. Husk da at store vinduer også gjerne begrenser møbleringsmulighetene innendørs.

Til mer tradisjonelle hustyper er småsprossede vinduer et naturlig valg, som vil være med på å understreke det klassiske uttrykket. Sprosser endrer uttrykket på vinduene, og dermed på hele fasaden.

Noen lar være å bytte ut gamle vinduer for å spare penger. Da tenker man kanskje ikke på at vinduene kan stå for opp til 40% av varmetapet i en bolig. Er vinduene over 20 år gamle, slipper de ut omlag 2 ½ ganger mer varme enn nye vinduer. Moderne vinduer sparer strøm og gir jevnere innetemperatur.

Glass leveres dessuten med forskjellige egenskaper. Skal vinduet kunne åpnes, og i så fall hvordan? Valget påvirker utseende og pris, og praktiske ting som vasking, lufting og solskjerming.

Glass kan leveres med innebygde funksjoner som selvrens, soldemping og lyddemping. Hva passer best for deg og din lommebok?