Taket – husets femte fasade

Taket – husets femte fasade

Visste du at du får kjøpt takstein med integrert solcelle? Det er dyrere enn vanlig takstein, men til gjengjeld sparer det deg for utgifter på sikt.

Taket blir kalt huset femte fasade, og har mye å si for helhetsuttrykket til boligen, til tross for at vi gjerne ikke tenker så mye over det til daglig – i hvert fall om det ikke lekker. Primært skal taket selvsagt beskytte huset ditt, men det har også flere kvaliteter. Å bytte et slitent tak med et nytt vil øke verdien på boligen din. Faktisk kan det ha mer å si for husets verdi enn et nytt bad eller kjøkken!


Dersom taket er modent for utskifting er det mange ting du bør tenke gjennom. Farge, overflate og utforming på taket spiller inn. Taket bør både fremheve og stå i stil med hustypen og fargen på ytterveggene.


Takets profil og farge gjør mye for fasadens helhet, særlig om du har skråtak. Husk at dersom taket ikke har takstein fra før, må du være sikker på at taket er egnet for tyngden av taksteinene. Takstein krever skrått tak.


De fleste norske hustak har takstein av tegl eller betong. Taket bør være tilpasset omgivelsene det skal stå i, og være solid og holdbart. Til et moderne hus vil kanskje en takplate med flat profil være riktig, mens et eldre hus med klassisk profil vil kle lekre, røde takstein.


Det er forholdsvis enkelt å legge nytt tak selv, så lenge du overkommer eventuell høydeskrekk, følger monteringsveiledninger og jobber sikkert og trygt.