Varme følelser

Når kulda biter fra seg utenfor er det lite som slår å varme seg inne foran levende flammer og knitrende ved.

Ildstedet er et naturlig samlingspunkt i et hjem, og selv om vi ikke lenger er avhengige av vedfyring som varmekilde eller til matlaging, er det få ting som gir større hygge enn å samles foran dansende flammer. I kontrollerte former, vel å merke. I dag er mange mer opptatt av ildstedets design enn bruksområde, og på markedet finnes det ovner og peiser for enhver smak. Så hvordan velge riktig?

Riktig valg til riktig rom

Det beste tipset om du er i tvil, er å velge ildsted etter stilen og arkitekturen i boligen forøvrig. Tenk også gjennom om du ønsker at peisen eller ovnen skal fremstå som et blikkfang i rommet, eller om det skal gli naturlig inn og bare gi den beroligende effekten av lyd og lys. Rommets størrelse er også en faktor du bør ta i betraktning.



I en stor stue står du ganske fritt og kan for eksempel boltre deg med en fritthengende peis, mens i et mindre rom vil et naturlig valg være en liten eller vegghengt peis. En peis kan også være en perfekt romdeler, der flammene kan nytes fra begge sider.




TIPS! Om huset ikke har pipe kan du installere en stålpipe. Slike piper tar liten plass og kan vinkles etter ønske. Stålpiper leveres i ferdige moduler og er enkle å montere.


TIPS! Me Ceiling fra Nordpeis er en smart og lekker takhengt designpeis som gir rommet personlighet og wow-effekt, og sparer gulvplass. Modellen kan også tilpasses skråtak.




Artikkelen fortsetter under bildet.

Peisens plassering

Pipeløpet setter naturlig nok begrensninger for plasseringen av et ildsted. Skal du bygge nytt og kan velge fritt, bør du tenke nøye gjennom plasseringen for å få mest mulig glede av investeringen. Planlegg gjerne rommets møblering rundt ildstedet, og tenk gjennom hvordan du skal sitte.


Flammene får du mest ut av om de er plassert i øyehøyde, enten du skal nyte dem fra en lav sofa eller en spisestue. Mange foretrekker glass på flere sider av ildstedet, slik at flammene er synlig fra flere vinkler.


Ildstedets plassering i et hus har også mye å si for fordelingen av varme. I et hus med flere etasjer vil du få mest ut av varmen om ildstedet befinner seg nederst og kan spre varmen til etasjene over.




TIPS! Peisen og tv-skjermen kan lett slå hverandre litt i hjel rent visuelt, så ikke plasser dem for nær hverandre.


TIPS! Mal peisinnrammingen i samme farge som veggen for et stilrent uttrykk, eller gi den en kontrastfarge for å gjøre den til et større blikkfang i rommet.



Lagre varmen

Stadig flere får øynene opp for varme-lagrende ildsteder, laget i materialer som holder på varmen over lengre tid og gir jevnere temperatur. Disse peisene er konstruert for å holde på varmen, også etter fyring. En varmelagrende peis sparer både lommebok og miljø, og er gode valg særlig i nyere boliger som er godt isolerte og har balansert ventilasjon.




TIPS! PowerStone er et varmelagrende betongmateriale som kan settes inn i flere typer vanlige peisovner. Steinen har høyere varmelagrende effekt enn tradisjonell kleberstein!


TIPS! Peisene Salzburg er designet spesielt for å bevare og spre moderat varme over lange perioder, og faktisk sørge for varme i rommet også dagen etter fyring.




Artikkelen fortsetter under bildet.

Sikkerheten først

Skal du sette inn peis eller ovn er det noen krav og retningslinjer du må være klar over.


Avstand til brennbart materiale må være stor nok. Sikkerhetsavstandene finner du i monteringsanvisningen til din peis eller ovn.


Gulvplate er påkrevd når gulvet er av brennbart materiale.


Om du kan montere peisen eller pipen selv finner du informasjon om på din kommunes nettsider, eller hos Direktoratet for Byggkvalitet.


Når ildstedet er montert må det utføres kontroll før det tas i bruk, og du må melde fra til Brann- og Feiervesenet i din kommune om at du har satt inn et ildsted.




TIPS! Se hvordan peisen passer i ditt rom med tegneprogrammet RoomSketcher! Her kan du enkelt lage dine egne plantegninger i 2D og 3D. Alle peiser og ovner fra Nordpeis finnes i programmet, i tillegg til møbler og interiørartikler.




Foto: Nordpeis
Tekst: Mai Eckhoff Morseth