Velkommen hjem!

Inngangspartiet og gangen er det første du møter når du kommer hjem. Får du og gjestene dine en hyggelig velkomst, eller er det på tide med en oppgradering?

Inngangspartiet

Hvordan møtes du når du kommer sliten hjem fra jobb eller trening? Hva møter gjestene dine når de forventningsfulle tropper opp til middagsselskapet? Stue og kjøkken er viktige rom, men inngangspartiet står for førsteinntrykket.


Her har vi samlet noen smarte råd om du ønsker å gjøre inngangen både pen og praktisk!


- Flassende maling skjemmer førsteinntrykket av hjemmet ditt. Savner fasaden et malingsstrøk? Det gjør mer for helheten enn man kanskje tenker over!


- Ikke spar penger på ytterdøren! Folk legger gjerne mer merke til døren enn til veggene. En god dør bør være både praktisk, pen å se på og holdbar i nordisk klima. Velg en dør som kompletterer husets arkitektur. Nye dører er godt isolert, og å bytte ut en gammel dør vil redusere varmetap og spare deg for strømutgifter, i tillegg til å gi fasaden et løft.


TIPS! Ytterdøren trenger ikke være hvit. En farget dør kan gi huset et løft og gjøre at det skiller seg ut. Om du har plass vil doble dører gi et eksklusivt preg. Dører med glass vil gi bedre lysinnslipp og øke romfølelsen i gangen – men vil samtidig eksponere.

- Husk belysningen. Inngangen skal ikke være vanskelig å finne!


- Blomster i fine krukker og lyslanterner eller lysslynger gir liv og personlighet til inngangspartiet.


TIPS! Lei av gammel strietapet? Oppgrader veggene med trebaserte veggplater og få slette vegger på rekordtid! Huntonit vegg-plater er enkle å montere og er egnet for både tapetsering og maling. Her i fargen Sjøgrønn fra Gjøco.


TIPS! Finn en fast og logisk plass til alt i hjemmet. Da blir det lettere å legge ting tilbake etter bruk, og man unngår at ting ligger og slenger.


TIPS! Stryntrappas Fauna utstråler tydelig funksjonalitet og tidløshet. Trappen er ren i uttrykket og enkel å plassere, uansett stil og antall kvadratmeter. Kombinert med skrivebordsløsningen Stryntrappa Kontor skaper du en hyggelig arbeidsplass for hele familien.

Gangen

Vi overser for ofte entreen når vi pusser opp en bolig. Det er synd – på mange måter er den jo husets aller viktigste rom – det første vi møter og det siste vi forlater! Slik gir du rommet et løft:


- Tenk gjennom familiesituasjonen. Hvem bor her, og hva trengs av oppbevarings­plass? Det er stor forskjell på behovene til en familie – liten eller stor. Skal gangen ha plass til barne­vogner, sykler og akebrett, eller finnes det andre rom som tar seg av det? Hvor stort er rommet? Er du heldig har du plass til walk in-garderobe i tilknytning til gangen. Ta hensyn til arkitekturen og spill på lag med den!


- Tilrettelegg for en kombinasjon av åpen og skjult oppbevaring – med hovedvekt på det siste - så det ikke flyter av rot.


- Et smart innredet garderobeskap rommer mer enn du kanskje tenker over. Sørg for riktig innhold i skapet!


- Gangen er et rom vi ikke oppholder oss i lenge av gangen. Derfor kan du godt tillate deg å våge litt mer med farger. Hvite vegger blir fort skitne. Velg veggfarge etter smak, men tenk på at gangen helst ikke skal skille seg for mye fra tilstøtende rom, slik at helheten fremstår harmonisk – særlig om det er åpent mellom værelsene.


- Gangen forbinder inne og ute, så naturen utenfor kan være et godt utgangspunkt for fargevalg. Kan du plukke opp grønntoner fra hekken eller plenen, eller velge en dusere variant av fargen på husveggen.


TIPS! Vanskelig å skape orden? Med det digitale tegneprogrammet Langlo Designer kan du tegne og bestille din spesialtilpassede garderobe. Lag deg først en oversikt over hva som skal oppbevares, og skreddersy et system som passer for dine behov!


- Entreen har ofte få eller ingen vinduer. Det kan da være smart å ikke velge for mørk veggfarge.


- Er det mange dører i rommet kan du vurdere å male dører og lister i samme farge som veggen. Slik vil rommet virke større og mer helhetlig.


- Husk god og dimbar belysning. På den måten kan gangen opplyses godt for gulvvask, men samtidig ha behagelig stemnings­lys til daglig.


- Gulvet i gangen bør tåle litt, og ikke avsløre hver minste søleflekk. Unngå helt lyse eller helt mørke gulv, og velg et gulv som er enkelt å rengjøre. Og ikke glem dørmatten!


- For å få en mer møblert og hyggelig stemning kan du tilføre rommet elementer som et sitte­møbel, teppe, bilder på veggen og fine lamper. Det understreker at gangen er mer enn en passasje.


- Speil er praktiske når man skal sjekke sveisen før arbeidsdagen begynner, men har flere funksjoner: de øker romfølelsen, og kan i tillegg hjelpe med å fange opp lys fra tilstøtende rom.


- Er det trapp i rommet? Sørg for at den er mer enn en transportetappe. I moderne hus er trappen et skulpturelt blikkfang verdt å vie oppmerksomhet til. Å bytte en gammel og sliten trapp vil øke verdien på boligen din. Velg gjerne samme treslag på trappetrinn og møbler for et harmonisk og helhetlig inntrykk.


TIPS! Moderne laminatgulv er holdbare og slite­sterke, og du trenger ikke bekymre deg for riper eller hakk. Kronotex Mammut laminatgulv har utseendet til et eksklusivt tregulv, men er designet for å motstå stor belastning. Mammut kan legges i rom med høy slitasje, og har en kjerne som gir særdeles høy beskyttelse mot fukt.


Foto: Stryntrappa, Gjøco, Langlo, Bygg 1 og Kronotex
Tekst: Mai Eckhoff Morseth