Vi flytter ut!

Hele året drømmer vi om lange, lyse sommer­dager under åpen himmel. Endelig er tiden her! Å skape en god ute­plass trenger ikke være vanskelig. Slik får du maks ut av hagen og terrassen.

Nå er det på tide å starte forberedelsene til en ny sesong, enten du skal skape en helt ny uteplass eller bare er ute etter noen oppgraderinger. Skal du lykkes med uterommet, er det uansett smart å starte med å legge en plan.

Forming av uteplassen

Tenk gjennom behovene og ønskene dine. Hvor mye tid er du villig til å bruke på hagearbeid og vedlikehold? Er det mye innsyn på tomta, og hvor godt trives du med det? Kanskje ønsker du å lage mat ute? Trenger du spiseplass til mange? Har du barn som skal ha plass til lek og aktiviteter?


Uteområdets beliggenhet er naturlig nok av stor betydning. Kartlegg derfor solforholdene. Hvor er det morgensol, kveldssol og skygge? Har du mulighet for å ha tak over deler av uteplassen, så den også kan benyttes om det skulle komme noen regndråper? Lag gjerne en grovskisse over uteplassen med utgangspunkt i familiens ønsker og behov før du går i gang.


TIPS! Med ferdige elementer fra Asak kan du enkelt lage trapper mellom uterommets soner.


TIPS! Du kan med fordel blande materialer for å skape et mer spennende uterom, men det kan være lurt å beherske seg. Velg deg for eksempel ut tre forskjellige materialer, og gjenta dem flere steder for å skape en harmonisk helhet.


Skap soner

Uansett størrelse blir hagen mer spennende om den deles inn i mindre «rom i rommet». Stikk i strid med hva man kanskje skulle tro, vil definerte soner få en liten hage til å virke større. Samtidig vil en stor hage oppleves lunere. Vi trives automatisk bedre når vi føler oss litt skjermet. Hvilke soner du skal skape avhenger av ønsker, behov, solforhold og selvsagt plassen du har til rådighet. Mange ønsker seg en hyggelig frokostplass i morgensol, en spiseplass med mulighet for noe skygge, og en loungesone der man kan nyte dagens siste solstråler.


Å avgrense sonene trenger ikke være vanskelig. Har du en skrånende tomt er det naturlig å bruke ulike nivåer til å skape gode soner. Du kan også avgrense med hekk, plantekasser eller et espalier. Ulike typer underlag vil også hjelpe til med å definere sonene.


Tre eller stein?

Både tre og stein har sine fordeler. Terrasser i tre går raskt å montere, gir en lun følelse og gir mulighet for å skape flere nivåer med relativt enkle grep. Stein gir en bestandig uteplass som krever minimalt med vedlikehold. Stein vil dessuten magasinere varme.


Ønsker du en treplatting, er det greit å vite at utvalget av terrassebord er stort, fra de tilnærmet vedlikeholdsfrie variantene til de rimelige trykkimpregnerte gulvene.


Belegningsstein og heller gir utallige valgmuligheter. Sørg for at du velger produkter som er tåler norsk klima. Norsk skifer tåler for eksempel gjerne frost bedre enn utenlandsk skifer. Siden stein er tungt, og dermed tungvint å frakte, er det også et miljøpoeng å velge så kortreist som mulig. Husk også at stein kommer i mange ulike farger og størrelser. Naturstein har lang levetid, så her er det smart å velge en varig stein med en farge du vil leve med uavhengig av trender. Store stein gir et eksklusivt uttrykk med færre fuger, mens mindre stein er enklere å legge og å tilpasse i hjørner.


TIPS! Belegningsstein er mer enn gulv. De kan også brukes til å lage stier i hagen, som avgrensning mellom platting og plen, til innramming av blomsterbed eller til å lage vedlikeholdsfrie utemøbler!


TIPS! Tråkkheller lagt i en sti mellom hagens soner knytter uteplassen sammen og skaper helhet.


Artikkelen fortsetter under bildet.

Tryll med beis

Du trenger ikke dyre terrassebord for å få det fint. Terrassebeis gjør jobben! Er det mer enn tre år siden sist du beiset, er det på tide i år. En tidligere behandlet terrasse bør behandles med terrassebeisfjerner før du går i gang. Nye eller ubehandlede terrasser trenger terrasselysner. Det finnes mange ulike farger å velge i, så det er enkelt å finne din favoritt. Ta gjerne hensyn til fargen på husfasaden, og til uteplassen forøvrig, så helheten blir vellykket.


TIPS! Alt fra utemøbler til blomsterkasser kan få nytt liv med maling, lakk og beis!





1


Spise ute i kveld?

Spiseplassen ute er for mange den aller viktigste sonen. Det er her familie og venner samles på de fine sommerdagene. Det er praktisk om spiseplassen har mulighet for skygge. Kanskje vil du også ha muligheten til å lage middagen ute? Et utekjøkken kan være alt fra en enkel grill og et avlastningsbord til et fullutstyrt utendørs kjøkken.


TIPS! På asak.no finner du oppskrifter på hvordan du bygger ditt eget utekjøkken av stein – eller hva med en pizzaovn?


TIPS! En utepeis forlenger sommerkvelden og blir et varmende samlingspunkt i hagen! Bruker du grillrist kan peisen også benyttes til matlaging.


Artikkelen fortsetter under bildet.

Skjerm deg

Tak og levegger forlenger sommeren! En pergola i hagen gir både gir ly, skjerming og skygge. Har pden tak, kan du også sitte utendørs om det regner. Å sette opp en pergola er ganske enkelt, og noe de fleste klarer selv om de har litt erfaring med treverk og sag.


Lys opp

God utebelysning gjør det mer fristende å bruke hagen. Dessuten vil den opplyste uteplassen også kunne nytes innenfra, hele året. Bruk utebelysning der du naturlig skal bevege deg i uterommet, til å definere soner og til å opplyse vakre partier i hagen.


TIPS! Med enkle systemer som in-lite fra Asak Miljøstein er utebelysning enkelt å få til. Systemet består av en trafo som man fester en kabel til, ruller ut og knipser på lamper. Selve stikkontakten må installeres av elektriker, men når systemet først er på plass kan du selv koble på så mange lyspunkter du trenger.

Husk å nyte

Det er morsomt med utendørsprosjekter, men det kan være smart ikke å gape over for mye på en gang. Bruk planen din til å dele inn arbeidet i mindre delprosjekter, og sett av både tid og plass til å nyte utelivet mellom jobbene. Hagen går jo ikke noe sted? God sommer!