Effektiv og trygg energioppgradering med Isola Tyvek

Effektiv og trygg energioppgradering med Isola Tyvek

Velger du Isola Tyvek vindsperre er du garantert et tett, energieffektivt og fuktsikkert bygg.

Åsmund Strandgård, produktsjef klimasystem og leder for Isolas produkttekniske avdeling, mener det er på høy tid å øke forståelsen for hvor viktig det er med tett bygg. Samtidig påpeker han faren det innebærer å benytte en vindsperre som ikke har tilstrekkelig uttørkingskapasitet. Spesielt ved rehabilitering.


– Alle snakker om etterisolering. Færre snakker om vindtetting, selv om en god vindsperre og ordentlig tetting rundt vinduer og alle detaljer, under gitte forhold er opptil fire ganger så viktig med tanke på strømbesparelse, slår Strandgård fast.


Åsmund Strandgård er produktsjef klimasystem og leder for Isolas produkttekniske avdeling.

Produkter som «puster»

I et gammelt hus har man ikke kontroll på dampsperren. Det har man når man bygger nytt. Derfor er det vel så viktig å benytte Tyvek ved rehabilitering som ved nybygg. Strandgård forklarer:


– Mer utvendig isolering og bedre vindtetting gir mindre varmetap. Dermed får veggkonstruksjonen dårligere uttørkingskapasitet. Dersom bygget har utett dampsperre og varm og fuktig inneluft lekker ut i konstruksjonene, øker faren for kondens og fuktskader, muggsopp og råte. Da er en vindsperre som «puster» godt et «must».


Her er Isola Tyvek i en klasse for seg. Ingen annen vindsperre tørker ut bygget tilnærmet like godt. Forklaringen ligger i Tyvek-teknologien, sier Strandgård.


– Hele materialtykkelsen er én spunnen, homogen membran, noe som gir en ekstremt god uttørkingskapasitet.


Bygg tett etter kravene i byggeforskriftene. Les mer her: Isola Tyvek® Klimasystem


Isola Tyvek®-membranen er spunnet i ett homogent sjikt som består av 100% membran – fra ytterst til innerst. Det gir bedre uttørking av bygg.

Norge er Tyvek-land

Strandgård forteller at det selges mer Tyvek pr. innbygger i Norge enn i noe annet land. Det er ikke tilfeldig.


– Isola begynte jo med dette allerede i 1989. Dagens Tyvek-produkter er skapt i Norge, for Norge. Skritt for skritt har vi – i tett samarbeid med DuPont – utviklet et komplett klimasystem med SINTEF Teknisk Godkjenning. Dette er utprøvde produkter som vi vet fungerer, selv i de mest værharde delene av landet vårt.


Les mer: Bruker vindtettingen som puster best


Vindsperren kan for eksempel stå utildekket i inntil et halvt år. Selv med rim- og isdannelser på duken, opprettholdes egenskapene. Det er ikke alltid fremdriften blir helt som planlagt, så dette er viktig både ved nybygg og rehabilitering.


TIPS! Tyvek stiller ekstra sterkt der utfordringene med vær og vind er størst. Forskjellen ligger i teknologien. Bare Tyvek er 100 % membran i ett homogent sjikt gjennom hele vindsperren. Den holder regn og vind ute. Samtidig tørker byggfukten ut, raskt og effektivt.


Systemet forenkler jobben

Tilhørende tape- og tettedetaljer gjør det ekstra enkelt å jobbe med Isola Tyvek. Viktig og praktisk når det for eksempel skal tettes rundt dører og vinduer, el- og ventilasjons-gjennomføringer.


– Personlig ville jeg aldri tatt sjansen på å benytte noe annet enn Tyvek, sier Strandgård. Kanskje ikke så overraskende, og han innrømmer:


– Ja, jeg er partisk, men nettopp fordi jeg jobber med det jeg gjør, vet jeg hva jeg snakker om. For en marginalt høyere pris, får du sikkerhet og produkttekniske egenskaper jeg ikke ville vært foruten.


Les mer: Gode erfaringer og mye å spare


Fakta om Isola Tyvek® Soft Extra vindsperre

Isola Tyvek® Soft Extra vindsperre er en robust og svært fuktsikker vindsperre på rull, beregnet for bruk i bygg med normal, tett kledning. Velger du vindsperre fra Isola er du garantert et tett, energieffektivt og fuktsikkert bygg!


  • Godt egnet både til nybygg og ved rehabilitering.
  • Store, etasjehøye formater gir få skjøter, og sikrer raskt et tett og energieffektivt bygg.
  • Leveres med tilhørende tape og andre tilbehørsprodukter.
  • Produseres etter Tyvek® teknologi. Duken spinnes kontinuerlig til ett homogent sjikt som er vindtett, vanntett og svært diffusjonsåpent. Teknologien gjør at vindsperren gir 100% fuktsikring da hele materialtykkelsen fungerer som en membran. Ingen andre vindsperrer på det norske markedet har tilsvarende oppbygging.
  • Spesielt aldringsbestandig og tåler å stå uten kledning i hele seks måneder. Det gir fleksibilitet i byggeperioden og trygghet om lang levetid når bygget er ferdigstilt.
  • Godt egnet for vårt barske, værharde klima.
  • SINTEF Teknisk Godkjenning.

Finnes også i en brannhemmende variant. Les mer: Isola Tyvek® FireCurb Soft
Kilde: Isola


Relevante artikler